Cijepljenje

Mnoge bolesti mačjeg svijeta mogu se uspješno prevenirati cijepljenjem mačke. Mačke je moguće cijepiti protiv bjesnoće, što u današnje vrijeme nije zakonska obaveza, niti je zabilježen veći slučaj bjesnoće u gradovima, no preporučljivo je cijepljenje jedinki koje borave na selu, gdje mogu doći u češći susret s divljim životinjama. Bjesnoća je zarazna i za ljude, neizlječiva je i smrtnost je velika što može dovesti u pitanje važnost cijepljenja protiv iste. Protiv bjesnoće mogu se cijepiti zdrave mačke starije od tri mjeseca. Docjepljivanje se preporučuje, ovisno o proizvođaču za 1 do 3 godine.

Veću je važnost potrebno staviti na cijepljenje mačaka protiv zaraznih bolesti; virusni rinotraheitis, kaliciviroza i panleukopenija. Cjepivo obično sadrži komponente protiv ove tri bolesti, a proces se odvija tako da se mačka pri prvom cijepljenju cijepi s dvije doze cjepiva te se u razmaku od dva do četiri tjedna docjepljuje i tako doživotno svake godine. Mačka se može cijepiti nakon navršena dva mjeseca života.  Najčešća cjepiva koja se koriste protiv ove tri bolesti su Felocell, Purevax i Versifel.

Moguće je cijepiti mačke i protiv leukemije, no prije samog cijepljenja potrebno je testirati mačku na FIv/FeLV. U slučaju da je mačka pozitivna, cijepljenje nema smisla jer djeluje jedino preventivno.

Također postoji i cjepivo protiv mikrosporoze (Biocan M) koje služi za sprečavanje i liječenje mikrosporoze uzrokovane dermatofitom Microsporum canis u pasa i mačaka starijih od 12 tjedana. Imunost nastupi unutar mjesec dana nakon docjepljivanja, a traje najmanje godinu dana.