Kastracija

Kastracija – apsolutni zakon.

Još je uvijek uvriježeno mišljenje da se mačke pare samo jednom godišnje i to u veljači. Uz sve promjene koje su se posljednjih godina dogodile, uzevši u obzir i blagu klimu, mačke su postale poliestrusne životinje, što znači da se pare i do NEKOLIKO puta godišnje. Gravidnost traje oko 2 mjeseca, a već mjesec dana nakon okota, mačka se ponovno može početi tjerati. Računica je jednostavna, barem tri legla godišnje po mački, u svakom leglu od 3 do 5 mačića, što dovodi do zaključka da samo jedna nekastrirana mačka može na svijet godišnje donijeti oko  15 mačića, koji sami već sa 4 – 5 mjeseci starosti postaju spolno zreli.

Mačku je najbolje kastrirati prije prvog okota, idealno s 5 mjeseci starosti. Kastracija je rutinska operacija, provodi se u općoj anesteziji, njezin najveći rizik je sama narkoza, koja sa  sobom nosi vrlo nizak koeficijent smrtnosti. Većina mačaka anesteziju vrlo dobro podnese, bitno je samo osigurati joj pravilnu njegu nakon same operacije – smjestiti je na toplo, mirno, tiho i mračno mjesto, ostaviti u transporteru uz povremeni nadzor.

Bez obzira na to ide li Vaša mačka van ili ne (a pogotovo ako ide), potrebno ju je kastrirati. Kastracija  smanjuje neželjena legla, sprječava razne bolesti (mačja sida, mačja leukemija, tumori mliječnih žlijezda) te sprječava instinkt za obilježavanjem teritorija (jedna iznimno neugodna pojava).

 

Razbijmo predrasude:

  1. Kastracija uzrokuje debljinu i lijenost. (NETOČNO: debljina i lijenost posljedica su viška hrane i manjka kretanja. Odgovoran vlasnik pobrinut će se za obje stavke i dozirati svom ljubimcu obroke)
  2. Kastracija kućne životinje promijenit će njezinu osobnost. (NETOČNO: jedina stvar koja utječe na osobnost životinja jest način odnošenja prema toj životinji, skrbi i odgoj, ljubaznost i briga koju im pružamo.)
  3. Moja kuja ili mačka je tako slatka i posebna, trebalo bi biti više takvih poput nje. (Udruge i ulice, prepune su slatkih i posebnih pasa i mačaka, većinom sa samo još nekoliko preostalih dana života, koji samo čekaju da ih netko pogleda srcem)
  4. To nije prirodno. (Ono što nije prirodno je činjenica da smo pse i mačke pripitomili iz prirode prije toliko tisuća godina. Nema ničeg prirodnog ni u uzgajivačnicama. Kastracija nije prirodna, ali je nužna zbog situacije u kojoj se upravo zbog nas kućne životinje nalaze.)
  5. Uvijek uspijevamo udomiti mačiće ili štence. (Najbitnije pitanje je KOME? Hoće li ti budući vlasnici tu životinju kastrirati ili također dijeliti okolo ili napustiti?)
  6. Samo jedno leglo pa onda kastracija. (NETOČNO: praktično cijela prenapučenost kućnim životinjama proizlazi upravo iz načina razmišljanja ‘samo jedno leglo’.)
  7. Moj pas je na lancu, ne treba biti kastriran. Moj pas ne izlazi bez povodca, prema tome on ne mora biti kastriran. (NETOČNO: Osim činjenice da je takvo držanje pasa okrutno, također ne jamči da se čin oplodnje jednom ipak neće ‘dogoditi’ niti će mu to umanjiti patnju trajnog veza. Jednako je potrebno kastrirati i pse i mačke koji žive u stanu.)

 

Budite odgovoran vlasnik. Budite odgovoran stanovnik grada u kojemu živite.

Kastrirajte svoje ljubimce, pomozite nama kastrirati ulične životinje.

Kastracija je jedino humano rješenje.