Antiparazitici i tretiranje protiv buha i krpelja

Čišćenje od unutarnjih parazita također igra veliku ulogu u profilaksi. Ako se mačići (i odrasle mačke) ne tretiraju, rezultat može biti negativan za zdravlje mačke.

 

Oblići, npr. ne trebaju posrednika, cjelokupni razvoj odvija se u nosiocu, koji je ujedno i domaćin. Taj se razvoj odvija preko pluća i gutanjem oblići dolaze u crijeva. Riječ je o samoinvadiranosti, koja omogućuje konstantnu invadiranost same životinje ukoliko se ne tretira antiparazitskim sredstvima. Najčešći oblići u mačića su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Osim probavnih problema, invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crijevnim parazitima često se uočava okrugli i napuhnut trbuh, a i stalno prisutna želja za hranom. Ovi se oblići mogu prenijeti i na ljude, a stanje je poznato pod nazivom “visceralna larva migrans”. Ljudi se mogu invadirati progutanim jajašcem parazita s invazivnom larvom. tog razloga, feces bi trebalo skupljati iz posude za pijesak svakodnevno i bacati u kantu za otpad. Stoga, u mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi čišćenje od unutarnjih parazita i čišćenje posude za pijesak kako bi se ukonili uvjeti da jajašce postane infektivnim. Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha jer su i one prenosioci nekih vrsta crijevnih parazita, a također mogu uzrokovati i hemobartonelozu (infekcioznu anemiju mačaka) – bolest koja se prenosi krpeljima (ponekad i buhama) te se pojavljuje kod pasa i mačaka. Cilj uzročnika su crvena krvna zrnca (eritrociti) koja su odgovorna za prijenos kisika. Hemobartonelozu uzrokuje Haemobartonella canis i H. felis. Bolest se prenosi kontaminiranim krpeljima i buhama. Kod mačaka, M. haemofelis (prije – H. felis) se može prenijeti i s majke na mačiće. Kod pasa postoje slični slučajevi, ali se to još mora znanstveno potvrditi.

Tijekom graviditeta mačke razvojni oblici parazita prolaze placentu i mliječnu žlijezdu, tako da se mladi mogu okotiti već invadirani parazitima. Hemobartonelozu je moguće liječiti, no ipak je najbolje prevenirati da do infekcije dođe tretiranjem mačke ampulama protiv buha i krpelja.