Koliko je moja mačka stara?

Jeste li znali da se mace koje su napunile 7 godina starosti smatraju zrelim macama? Period od 7 do 10 godina starosti mace ekvivalent je ljudskom periodu od 44 do 56 godina te ako imate sedmogodišnju macu u kućanstvu, proslavite tu činjenicu s njom, ipak je ona mudra maca u najboljim godinama 🙂

Neki od pokazatelja dobi mace su:

Zubi
Jedan od boljih pokazatelja dobi vaše mace. Važno je znati da se prvi zubići pojavljusu između 2 i 4 tjedana starosti. Trajni zubi nastupaju s 4 mjeseca starosti. Prve naznake kammenca pojavljuju se s oko 2 godine starosti. A ako vašoj maci fali koji zubić, to je znak da u kućanstu imate uglednog gospodina ili gospođu starosti između 10 i 15 godina. No treba imati na umu da, ka oi kod ljudi, sve mace nemaju zdrave zube te nije nemoguće da i vrlo mlade izgube koji zub.

Oči
S otprilike 12 godina starosti, zjenice počinju gubiti onaj mladenački sjaj, počnu se lagano stvarati odsjaji i mrene. A ako uočite suzenje i iscjedak iz očiju, imate posla sa senior macom.

Mišići i kosti
Kao i kod ljudi, veća aktivnost definira mišićni tonus vaše mačke. Igranje, skakanje i trčanje igra su uvijek su prisutni kod mladih maca. Ako primijetite da vaša mačka počinje lagano gubiti mišićnu masu ili se ne voli previše kretati, to bi mogao biti znak starenja. Starije mačke imaju tendenciju biti malo košćatije, imaju dodatnu viseću kožu ili izbočene lopatice.

Krzno
I krzno se mijenja s godinama. Glatko, meko i sjajno krzno odlika je zdravih i mladih maca. Starije mace često imaju gušće, pomalo grublje krzno s pokojom sijedom dlakom